Welkom

Welkom op mijn website. Ik ben Samantha. Ik ben 10 jaar en wil later graag bij de SAR werken als helikopterverpleegster of helikopterpiloot. Ik ga wat vertellen over de SAR, de helikopters en de teams.

De letters SAR betekenen Search And Rescue. Ze zoeken en helpen mensen op zee die gewond of vermist zijn. Ook vliegen ze vaak naar booreilanden in de Noordzee. Sinds een paar jaar neemt Noord Holland Vlaanderen (NHV)de taak van de SAR in Nederland over. De NHV komt eigenlijk uit België, het is een heel groot bedrijf met meer dan 600 mensen en wel 65 helikopters! Die zijn niet alleen voor de SAR, ze vliegen ook mensen naar de booreilanden. Voor de SAR zijn er 4 helikopters beschikbaar. Er staan er twee op Den Helder airport en twee op Rotterdam airport. Eerst vloog het leger mensen naar de booreilanden. Nu doet de SAR dat.

Boven land vliegt de traumahelikoper van de ANWB, maar boven zee vliegt de SAR. Dat komt omdat de helikopter van de SAR stil kan hangen in de lucht, en dat is belangrijk, zodat ze niet op een boot of zo hoeven te landen. De helikopter van de ANWB kan dat niet. Die moeten dus landen.

De SAR werkt samen met de kustwacht. De kustwacht heeft veel boten en vliegtuigen, maar wist je dat ze geen helikopters hebben? De kustwacht mag de heli’s lenen van de NHV. De SAR is gevestigd in Den Helder en in Rotterdam. Op een volle tank kunnen ze wel 300 kilometer vliegen! In Den Helder staan er twee heli’s voor de SAR dag en nacht paraat, maar ook de teams staan dag en nacht paraat want ook ’s nachts kan er iets gebeuren waar de heli naar toe moet gaan. Eén team bestaat uit 4 personen: een piloot, een hoist operator (een hoist operator is iemand die de lier bestuurd), een verpleegster of verpleger en een zwemmer.
Als het noodnummer van de kustwacht word gebeld (0900-0111) dan beslist de kustwacht of de SAR word ingeschakeld, is de nood heel erg hoog dan komt de heli zo snel mogelijk. De teamleden hebben allemaal een pager, daarop komt te zien wat er aan de hand is.

Op mijn website kun je meer informatie vinden over: Het team, De SAR en de NHV, hoe gaat een redding en de helikopters van de SAR.