Reddingen

Hoe gaat een redding?

Wat gebeurt er als mensen vermist zijn op zee? Of als er iemand een been breekt op een booreiland? Of als een boot pech krijgt tijdens een storm?
Mensen moeten dan het noodnummer van de kustwacht bellen. Dat nummer is: 0900-0111.
Als ze 112 bellen en ze vertellen dat ze op zee zijn, wordt het telefoontje doorgestuurd naar het kustwachtcentrum in Den Helder. De mensen daar beslissen of er alleen een boot moet worden ingezet of ook de helikopter.

Als de heli moet worden ingezet krijgen de teamleden een oproep op hun pager (dat is een klein apparaatje wat ze altijd bij zich hebben).

Stel je voor, er is op zee een kitesurfer omgeslagen en is daarna niet meer gezien. Dan word eerst de kustwacht gebeld. Die gaat met een schip op zee zoeken. Als het te hard waait of als ze de surfer niet kunnen vinden wordt de heli opgeroepen. Zij hebben namelijk een groot zoeklicht en ze kunnen makkelijker in de zee kijken tijdens een storm. Als de heli de surfer heeft gevonden en hij is niet gewond, wordt hij terug gebracht aan wal. Als hij gewond is wordt hij naar het ziekenhuis gebracht, want er is gelukkig altijd een verpleegkundige aan boord van de heli.

Als er een noodgeval op een schip is hangt het er vanaf wat het noodgeval is. Als de motor van een boot stuk is, de zee is rustig en er is niemand gewond, hoeft alleen een boot van de kustwacht of de KNRM te komen. Een overstapper komt dan op de boot met pech helpen en ze slepen de boot naar de kant. Als er storm is, of iemand is zwaar gewond geraakt moet de SAR worden ingezet, want die hebben aan twee kanten een heel groot licht en zij hebben altijd een verpleegkundige aan boord. En ze hebben een lier aan de helikopter waarmee ze iemand aan boord van een schip kunnen laten zakken. Zo kan iemand die zwaar gewond is, snel geholpen worden.
Zij brengen die persoon dan meteen naar het ziekenhuis.

Als er een noodgeval op een booreiland is dan moet er altijd een helikopter komen. Een booreiland staat namelijk best hoog boven het water! Daar kan de boot niet bij. En een booreiland heeft een helikopterdek en geen botenlift.

Wist je dat? De naam Medic is een andere naam voor artsen, verpleegkundigen en EHBO’ers. Zij hebben een medische opleiding gehad. Bij de NHV vliegen ze niet met medic’s maar met flight nurses (vlieg verpleegkundige). Die flight nurses zijn allemaal ambulance verpleegkundigen. De taak van die flight nurses is het ophalen en verzorgen van gewonde mensen die ziek zijn geworden of een ongeluk hebben gehad, bijvoorbeeld op een booreiland of op een schip. Het hele team gaat op iedere vlucht mee. Naast alle medische dingen helpen ze ook mee aan een zoekactie naar mensen die in het water liggen. En wist je dat als het ├ęcht moet dat de flight nurses ook aan de lier naar beneden gaan? (dat gebeurd meestal niet).