Het Team

Het team van de SAR bestaat uit heel veel personen, ze komen uit verschillende landen van de wereld zoals: Italië, België, Frankrijk, Nederland enz. Daarom moet je goed Engels kunnen spreken tegen elkaar!
Als ze een oproep krijgen gaan er 4 teamleden mee aan boord van de helikopter. Ze hebben allemaal een andere taak:
De piloot: Hij vliegt de helikopter en doet de communicatie met de meldkamer en zijn teamleden.
De Hoist operator: hij bestuurt de lier en kijkt of alles goed gaat. Hij praat met de piloot en de persoon die aan de lier hangt, zo weet de piloot of hij goed hangt en of de persoon aan de lier goed beneden komt.
De Verpleegkundige: de verpleegkundige zorgt ervoor dat de patiënt veilig naar het ziekenhuis vervoert kan worden. Soms moet de verpleegkundige ook met de lier naar de patiënt toe.
De Zwemmer: is degene die aan de lier hangt, als iemand in het water ligt dan zakt de lier net zo lang tot dat de zwemmer in het water ligt, dan kan de zwemmer de lier vast maken aan de drenkeling en worden ze allebei weer omhoog gehesen.

Het team moet goed kunnen praten met elkaar, anders weten ze niet goed wat er gebeurt, de arts moet aan het ziekenhuis doorgeven wat er aan de hand is met de patiënt en de piloot moet goed met de hoist operator praten om te zorgen dat de helikopter op de juiste plek stil hangt.

Soms moet het team ook vermiste mensen zoeken op zee, dan moeten ze heel goed kunnen kijken of ze iets in het water zien.
Om piloot te worden heb je het Commercial Pilot License (CPL) nodig. Hiermee mag je commerciële vluchten in lichtgewicht helikopters uitvoeren. Om ook zwaardere heli’s te mogen besturen is ook het Airline Transport Pilot License (ATPL) vereist.

Om arts te worden op een helikopter moet je eerst trauma arts worden, en dan moet je 10 jaar stagelopen.
Om hoist operator te worden moet je in een zwembad trainen, dan ga je boven land oefenen en dan ga je boven zee, in de nacht oefenen en dan ben je hoist operator.
Om zwemmer te worden moet je je A-B-C en redding diploma’s hebben.
En iedereen moet Engels kunnen want omdat er zo veel mensen uit andere landen komen, is Engels de taal die ze allemaal spreken.
Het team moet ook ’s nachts inzetbaar zijn, want ook ’s nachts kunnen er ongelukken gebeuren.
Ze moeten altijd alle medische spullen aanvullen en goed met elkaar praten.

Het team word opgeroepen via een pager (een apparaatje dat piept als er iets aan de hand is), daar staat op wat er gebeurt is en dan belt de piloot de kustwacht om te vragen waar ze naar toe moeten en dan vliegt de piloot daar naar toe.

In totaal heeft de SAR 4 heli’s, twee in Den Helder en twee in Rotterdam.
Ze hebben een heli waar ze mee vliegen en een als een soort reserve heli.

Hoeveel dagen werkt het team nou? Dat zal ik jullie vertellen, een team werkt in totaal 14 dagen: 7 dagdiensten en 7 nachtdiensten.
Alle bemanningsleden van het team hebben hetzelfde pak aan en ook dezelfde helm op, en als de piloot iets tegen de arts wil zeggen horen de andere het ook! Dat komt omdat de helmen door middel van draden door de wand van de helikopter met elkaar verbonden zijn.