De SAR

De SAR werd in maart 1959 opgericht op vliegbasis Ypenburg als opsporing- en reddingeenheid voor militaire vliegers uit zee, toen nog met 6 Alouette II’s, later opgevolgd door de Alouette III. Na verloop van tijd ging het squadron ook het patiëntenvervoer van en naar de Waddeneilanden uitvoeren, evenals reddingen en zoekacties op zee en land, de zogeheten Search and Rescue-taak. Via eerst nog de voormalige vliegbasis Soesterberg, is vanaf 1977 Leeuwarden de thuishaven van de SAR. De defensie nam destijds het patiëntenvervoer op zich, omdat de restcapaciteit van de AB-412 SAR-helikopters zonder meerkosten kon worden gebruikt. Met het vertrek van de AB-412 is die er niet meer. Na al die jaren van dienen in nood is de eenheid, die sinds 1994 met de gele AB-412 SP vloog, opgeheven.
De defensie blijft deze taak echter uitvoeren tot er een alternatief is gevonden. Daarom staan er tijdelijk 2 Cougar-transporthelikopters van 300 Squadron op Leeuwarden tot een andere partij de taak overneemt. Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) neemt reeds vanaf 1 januari 2015 de SAR-taken waar. Het gaat om het opsporen en redden van drenkelingen en evacuaties vanaf schepen en boorplatformen op de Noordzee.

De letters SAR betekenen: Search(S) And(A) Rescue(R).
Ze hebben niet alleen maar heli’s, maar ook boten.
De Search And Rescue bestaat al heel erg lang. Ze werken over de hele wereld en ze doen veel taken met boten en helikopters. Ze zoeken mensen en ze kunnen die personen ook meteen helpen omdat er altijd een verpleger of verpleegster bij is. Zo kunnen die mensen meteen de goede hulp krijgen.
De SAR in Nederland zit in Rotterdam en in Den Helder, met helikopters zoeken ze op zee naar vermiste mensen. Maar ze helpen ook de mensen op de booreilanden, die zijn vaak heel ver in de zee en daar is soms niet altijd een verpleger. Dus als er dan iemand ziek is of een gebroken bot heeft moet de helikopter komen om deze mensen te helpen.
Ook helpen ze de boten van de kustwacht met reddingen op zee, dat is soms best spannend omdat ze ook mensen helpen als het heel hard stormt, je moet dus heel stoer zijn om bij de SAR te kunnen werken!
Weet je hoe de helikopter heet van de SAR? Een Dauphin,  want die heli lijkt heel veel op een dolfijn! Grappig hé, want zij zitten altijd op zee en een dolfijn ook.
Ook het leger helpt bij de SAR. De SAR werd in maart 1959 opgericht op vliegbasis Ypenburg als opsporing- en reddingeenheid voor militaire vliegers uit zee. Maar de NHV heeft hele mooie gele heli’s.Dat past wel veel beter bij de SAR dan de grijze helikopters van het leger. Die kan je niet zo goed zien als het mistig of donker is!
En weet je wat de SAR ook nog doet? Ze helpen de mensen op de Waddeneilanden: (Terschelling, Vlieland, Texel, Ameland en Schiermonnikoog) want op die eilanden is geen ziekenhuis. Dus als die mensen een noodgeval hebben en snel naar het ziekenhuis moeten, bellen ze de SAR helikopter en die vliegt ze dan naar het ziekenhuis in Leeuwarden.